×
Ürünün organik sertifikalı olması ne anlama gelir?
Organik ürün sertifikası alabilmek için bir takım gerekliliklerin yerine getirilmesi gerekmektedir. Uluslararası standartların her birisinin yapılması zorunludur. Söz konusu olan belgenin alınabilmesi için yalnızca doğa ile adapte olmuş üretim yöntemleri kullanılmalıdır. Organik üretim, çoğunlukla yerel kaynak ve çiftçilerin faaliyetleri ile oluşan bir üretim sistemine dayanmaktadır. Sistem içerisinde yer alan tüm üretim süreçleri tek tek kontrol edilir.
Bakanlık tarafından yetkilendirilen sertifika kuruluşları, bu tür denetim, kontrol, değerlendirme ve son olarak da sertifika işlemlerini gerçekleştirir. Organik ürün belgesi alabilmek için üretimin yapıldığı alanda hiçbir şekilde zararlı madde kullanılmamalıdır. Belirtilen standartlara uyan ve bu şekilde üretim gerçekleştirecek çevreye saygılı olan firmalara organik sertifikası verilir. Organik sertifikası, bakanlık tarafından yetkilendirilen ve uluslararası tarafsız inceleme kuruluşları tarafından verilmektedir.
Organik ürün sertifikası, üretimi esnasında hiçbir zararlı kimyasal bulunmayan ve tüm üretim süreci boyunca kontrole açık olan ürünler için verilen bir belge türüdür. Organik sertifikası verilebilmesi için uygulanan kontrol ve sertifikasyon süreçleri son derece katı standartlar taşımaktadır.
Organik tarım yasası ve uluslararası standartların bir arada tutulması ile oluşturulan incelemeler neticesinde verilmektedir. Yetkilendirme esaslarına uygun olarak yapılan incelemeler ve onay süreçleri sonucunda firma organik ürün ürettiğine dair sertifikanın sahibi olabilir. Organik ürün sertifikası, hammade, imalat, ürün ambalajı, dağıtım ve nihai ürün gibi çok sayıda aşamayı kapsar. Üretici firma, süreci değerlendiren yetkili firmaya numune iletilir. Bu aşama esnasında üretim tesisleri, üretim aşamaları ve diğer tüm unsurlar da kontrol edilir. Numune olarak verilen ürün laboratuvar ortamında incelenir. Testlerden geçirilir, analiz edilir. Bu işlemler organik ürün sertifikası onayı öncesinde yapılan son işlemler olmaktadır. Yapılan tüm test ve yerinde incelemeler sonrasında ve uluslararası standartlar çerçevesinde uygun bulunan ürünler için organik ürün sertifikası verilebilir.
Günümüzde ülkemiz toprakları son derece verimli olsa bile organik tarım gerekliliklerini tam olarak yerine getiren üretici sayısı ne yazık ki çok az bir miktardadır. Geleneksel tarım yöntemlerini daha sık kullanan üreticiler, hızlı ve bol ürün elde etmek için kimyasal ilaçlar ile ürünlere sürekli olarak takviye uygulamaktadır. Bunun yanı sıra organik üretimde kimyasal ilaç kullanımı kesinlikle yasaktır. Tüm işlemler doğa ile eş değer olarak gerçekleştiği için üretim çok fazla olmasa da çevreye saygı için bu yöntemin kullanılmasının yaygınlaşması gerekmektedir.
Organik tarımın daha pek çok faydası bulunmaktadır. Bu faydalara yakından bakmak gerekirse;
-
Bizden sonra gelecek olan nesilleri korumak
-
Gelecek nesillerin daha sağlıklı olabilmesi için gıdaların doğru ekilmesi gereklidir. Sağlıklı besin sunmak bir sorumluluktur.
-
Toprak kayıplarını önlemek Kimyasal gübre kullanımı toprağın yapısını bozar.
-
Suyun kalitesini korumak Kimyasal ilaçlar, yeraltı ve yer üstü su kaynaklarına bulaşır.
-
Enerjiden tasarruf etmek Modern tarım yöntemlerinde çok fazla yakıt tüketilmektedir. Bu tutar, sanayide kullanılan yakıt miktarını geçebilir.
-
Kimyasal ilaç kalıntısı bırakmamak Zirai ilaçlar, kanser başta olmak üzere pek çok farklı hastalığa sebebiyet verebiliyor.
-
Tarımsal üretimde yer alan çalışanları korumak Üretimde kullanılan kontrolsüz kimyasal gübreler, çalışanların sağlık durumunu ciddi anlamda olumsuz olarak etkilemektedir. Çalışanların kansere yakalanma ihtimali çok yüksektir.